MI TÖRTÉNIK VELED, HA ELLÁTOGATSZ HOZZÁM TANTRA MASSZÁZSRA?

Ne ijesszen el az idézet akkor sem, ha elsőre egy kukkot sem értesz belőle. Az írás végére már jobban át fogod látni. 😉

„Ó, erős karú Arjuna! Ha megértette, hogy transzcendentális az anyagi érzékekhez, az elméhez és az értelemhez képest, az ember megfontolt lelki értelmével [Krsna-tudatával] szilárdítsa meg elméjét, s lelki erejével győzze le a kéjvágyként ismert telhetetlen ellenséget.” (Bhagavad Gita 3.43.)

Hogy mit is jelent a fentebb idézet vers?

Az ember a fizikai világban hajlamos az érzékei és az anyagi javak rabjává válni, ami jelentősen befolyásolja mindennapi életét. Ez elmehet akár a dolgok iránti függőség irányába is. Nem is gondolnánk, hogy hányféle függőség létezik az egyértelműtől egészen addig, amiről nem is gondolnánk, hogy függőség.

A Bhagavad Gita a hinduizmus „bibliája”. Ebben a versszakában azt tanítja, hogy az elmét és az értelmet a Lélek szolgálatába állítva az ember képessé válik legyőzni a „kéjvágyként ismert telhetetlen ellenséget”, tehát azt, hogy az életét az érzékei által vágyott, akár sóvárgott örömök (evés, ivás, bujaság, stb.) uralják, mert enélkül senki sem lehet igazán szabad.

Elméletben talán egyszerűen hangzik ez a kijelentés, de sok esetben már ott elvérzik a dolog, hogy mi is az a Lélek. Te milyen választ adnál erre a kérdésre? Ezt a „poént” most nem fogom lelőni, ám nálam az első konzultáció alkalmával ez a kérdés tisztázásra kerül, és lerántjuk a leplet arról is, hogy mit is jelent a TEST, LÉLEK, SZELLEM hármasa. Mert, bár a facebook is ontja a 3 másodperces bölcsességeket erről a fogalom-triádról, a valóságban azonban kevesen tudják, hogy mit is takar valójában. Jó, a test megvan, mert biológia órán azt azért megtanultuk. 🙂

Az elmélet után elkerülhetetlen az élményalapú gyakorlat, ami konzultációból áll és fizikai tapasztalatszerzésből, amely – nem véletlenül – rituális elemeket is tartalmaz.

Konzultáció

A konzultáció fókuszában az önismeret áll. Én azt vallom, hogy önismeret nélkül az élet kevés értelemmel bír, még kevesebb értékkel. A hinduizmus után egy kis ókor. Már a Delphoi jósda bejárata fölé is ez az egy mondat volt vésve: „ISMERD MEG ÖNMAGAD” (i.e. 1500). Bármiről is legyen szó, általános megtorpanásról, szexuális zavarról, fétisről/függőségről vagy traumáról, anélkül, hogy feltárnánk a mélységeit, és beazonosítanánk a gyökerét, haladás nem várható. A konzultáció általában nem ér véget a megértéssel, sokszor önálló munkával (elméleti vagy gyakorlati), a találkozók során meghatározott feladattal tesszük hatékonyabbá, és a mindennapi életbe is beemelhetővé azokat a dolgokat, amikre a beszélgetés, vagy különféle gyakorlatok alkalmával fény derült.

Az én mottóm a hatékonyság, és nem az a célom, hogy hosszú időre magamhoz láncoljalak, hanem az, hogy halljam a szádból a mondatot: „Jól vagyok, most már menni fog egyedül is.”.

Fontos megjegyeznem, hogy én nem vagyok pszichoterapeuta. Amennyiben a felszínre került téma meghaladja a kompetenciámat, pszichoterápiát fogok javasolni, igény esetén szakembert is!

Tantra masszázs és rituálé, azaz élményalapú fizikai tapasztalatszerzés

Mi nem állunk meg a beszélgetésnél, a cselekvés mezejére lépünk. A konzultáció – az önismeretben való mélyülés mellett – szellemi ráhangolódás is egyben. Ezt a hangulatot mélyítjük tovább egy három lépcsős rituáléval, amit az első masszázs előtt részleteiben el fogok magyarázni.

A rituálét követi a tényleges tantra masszázs, melynek energetikájáról röviden szintén az első konzultálció alkalmával beszélünk, érintve azt is, hogy bár a masszázs alatt főként befogadó/passzív résztvevő leszel, hogyan tudod belül aktívan átélni és befolyásolni a folyamatot, már az első alkalommal is.

És itt a pontosság kedvéért még egy lényegi elemet kiemelnék. A tantra masszázs kifejezést azért használom, mert ez a masszázstípus így terjedt el leginkább a köztudatban. Ha valamilyen irányzathoz feltétlenül sorolnunk kellene, akkor az Osho nevéhez fűződő neotantrához tudjuk leginkább.

A filozófiáról való elmélkedések során én a már fent is idézett Bhagavad Gita és a nyugati Corpus Hermeticum tanításait adom tovább, de ne ijedj meg, csak akkor, ha témába vág, és csak úgy, hogy érthető legyen, sőt, itt-ott még humorral is fűszerezem. 🙂

Ha nem tántorítottak el a fentiek, és belevágnál egy olyan kalandba, ami minden szempontból nagyot formál az eddigi perspektívádon, akár problémád van, akár fejlődnél, nagy szeretettel várlak! Kérj időpontot emailben vagy telefonon!

Az elérhetőségeimet itt találod: https://www.balance-in-you.hu/kapcsolat/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük